LEEF

LEEF is voor de inwoners en bedrijven uit de gemeente Heerenveen om initiatieven voor het opwekken van duurzame energie in de gemeente te stimuleren. Daar is vaak veel voorbereiding bij nodig wat geld kost. Dit vormt regelmatig een drempel om een project op te starten. Daar is het LEEF voor.

Het beoogde resultaat is dat veel energie bespaard of duurzaam opgewekt wordt, zodat de gemeente Heerenveen haar CO2-uitstoot vermindert. Dat mag groot in aanpak zijn, maar ook klein starten, als het dan maar vaak herhaald kan worden door meer mensen in de gemeente Heerenveen.

In de gemeente Heerenveen hebben 5 initiatieven ondersteuning gekregen uit het fonds met een waarde van maximaal € 100.000, - per initiatief. Dit geld is bedoeld om mensen in te huren in de voorbereiding of om een proefmodel uit te voeren.

Wij, de werkgroep " Duurzaam Nieuweschoot" , hebben een plan  " Nieuweschoot onderweg naar CO2 neutraliteit" ingediend om de energievraag te beperken door (her) gebruik van reeds opgewekte energie.

Na beoordeling door een deskundige jury is afgelopen week ( 21-4-2021) bekend gemaakt dat wij 1 van de 5 initiatieven zijn , die binnenkort een bedrag van €100.000,- op de rekening krijgt bijgeschreven. Dit is natuurlijk fantastisch en een compliment voor ons dorp. Hiermee is het initiatief ook niet meer vrijblijvend. De handen gaan uit de mouwen. Er wordt een projectorganisatie ingericht . In 2 jaar tijd willen we resultaten neerzetten.Nieuwsbrief Duurzaam Nieuweschoot, deel 3


Nieuwsbrief Duurzaamheid Nieuweschoot - 03.pdf


Buurtbewoners openen zonnepark Shell in Heerenveen-Zuid

Het zonnepark van Shell in Heerenveen-Zuid is vrijdag 29-11-2020 geopend door de buurtbewoners Gerlinda Nijboer, Gerda Kalsbeek en Maurice Endeman. Dat deden ze door een enorme schemerlamp aan te zetten.

De opening werd verricht in aanwezigheid van wethouder Jelle Zoetendal, professor Koos Biesmeijer van Naturalis en  president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon. Onder het symbolische licht van de schemerlamp droeg Arjan Hut ter ere van de opening zijn gedicht "Sinnebyld" voor.


Het zonnepark heeft een capaciteit van veertien magawat. Dat is volgens Shell goed voor ongeveer vijf procent van het huidige elektriciteitsverbruik in de gemeente. Naturalis meet de ontwikkeling van de biodversiteit op het park en verbetert dit waar nodig.
Wandeling op locatie zonnepark

Op zaterdag 5 september 2020 was er door Shell een wandeling georganiseerd om te kijken hoe het zonnepark gerealiseerd wordt.  Uit Nieuweschoot waren er zo'n 30 personen die zoch hedden opgegeven. Het was interessant om te zien hoe men hier te werk gaat. Er worden in koppels gewerkt 6 dagen van 7-7 .
Duurzaamheid

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Nieuweschoot is een van de eerste dorpen waar een werkgroep van Plaatselijk belang een duurzaamheidsactie organiseert; gezamelijk zonnepanelen inkopen en zonnepanelen delen op boerderij daken en andere grote bedrijven. Op 8 januari 2020 was er een bijeenkomst , volle zaal met belangstellende en enthousiaste inwoners. En ze hebben de vaart erin, er werden afspraken gepland voor bezoek aan huis, over twee weken kunnen de eerste zonnepanelen geplaatst worden door Bespaarpartner uit Steenwijk.

Tekst : Annie Stelma, wijkmaneger Gemeente Heerenveen


Plaatsen zonnepanelen

De eertse zonnepanelen zijn dinsdag 21 januari 2020 al geplaatst. Bij de plaatsing van de panelen waren wethouder dhr. Zoetendal en wijkmaneger mevr. Stelma aanwezig.  Ook enkele leden van de werkgroep duurzaamheid waren er bij.

De volgende panelen zijn reeds ook geplaatst, op 23 januarie en op 27 januari , toen zelfs op 2 adressen.