Beleef Nieuweschoot

nieuweschoot.info

Zondagmiddag 16 december hebben we als bewoners van Nieuweschoot met elkaar kerst gevierd in het kerkje. De viering begon met het kerstverhaal uitgelegd door een zandtekenaar, Niet met woorden, niet met zinnen maar met zand werd het eeuwenoude verhaal uitgelegd. Natuurlijk kunnen de traditionele kerstliederen niet ontbreken. onder leiding van Menno op het orgel werd er uit volle borst meegezongen. Het kerstverhaal werd opgedeeld in 4 delen die werden voorgelezen door Maartje, Cora, Frances en Mirjam. Elize bracht een op haar keyboard Compete d'ete prachtig ten gehore en net als voorgaande jaren mocht een gedicht van Gerard niet ontbreken. Andries, Lykele, Luuk en Kees hebben 2 mooie liederen gezongen en hun 3e lied was samenzang "Stille Nacht " in het fries. De kinderen mochten tijdens het zingen van "klink klokje klingeling" zich laten horen met instrumenten. Pieter vertelde over de wijzen uit het Oosten, ook legde hij de betekenis van Goud, Wierook en Mirre uit. Douwe begeleide het afsluitende lied "Ere zij God" met zijn trompet.

Na afloop van de viering stond er een Chineesbuffet voor ons klaar bij de fam Ots. De kinderen konden genieten van poffertjes. Het was een geslaagde middag/avond!

BUSREIS OOST GRONINGEN

Op zaterdag 13 oktober 2018 hadden we onze busreis, Jan Ots, als chauffeur, bracht ons met zijn mooie bus naar Oost Groningen. we kregen een rondleiding in het museum : " slag bij Heiligerlee". ook een mooie rondrit door de gemeente Westerwolde waar we de burcht Wedde bezochten. Tijdens deze bijzonderheden , kregen we koffie met gebak, een heerlijke lunch en een drankje en hapjes op een zonovergoten terras. Beter kon het toch niet? Een prachtige reis en veel gezelligheid, samen een dag weg. bevalt erg goed. Dank aan famlie de Vries en familie Buwalde voor de organisatie.

Op youtube kunt u een filmpje zien gemaakt door menno Dijkstra.

https:/youtu.be/5k1k6oVzzxc

Zaterdag 7 juli was het jaarlijks bosfeest met als thema: BOERENFEEST. Voor de kinderen was er s'middags een programma, oa sminken. Na de fiets/puzzel tocht ging het feest verder in het bos. Na het eten en de verloting trad de band op.

Voor de 15e keer is er weer de Groeien Bloeimarkt gehouden in het appelhof van Jelmer en Mirjam Bakker. Groot aanbod van zoals vaste planten, bol- en knol gewassen en groente planten. ook verkoop van tuingereedschap, kruidenthee, jam en honing. Op deze dag komen altijd veel belangstellenden, lopend, de fiets of auto.

Vrijdag 4 mei de jaarlijkse doden herdenking bij het kerkje in Nieuweschoot. muzikale begeleiding van brassband Advendo.Zaterdag 27 januari 2018 is er een boswandeling geweest onder leiding van dhr. Jan Mulder in het Taconis bos (Nieuweschoot). Dhr. Mulder heeft verhalen verteld over de geschiedenis van deze mooie plek en over de "Hutte" die daar gestaan heeft. Er hadden zich ongeveer 15 bewoners aangemeld, start was bij de boerderij van Jelmer en Mirjam Bakker. Adri Bakker en Joke Scheper hadden deze mooie boswandeling georganiseerd.

ANDRIES VAN DER AKKER ONTVANGT HET GROENE LINTJE!


Vrijdag 26 januari werd de uitslag bekend gemaakt van de verkiezing van het groene lintje in de gemeente Heerenveen. Het groene lintje wordt uitgereikt aan diegene die zich inzet voor o.a. milieu, duurzaamheid, ook het sociale aspect speelt een rol bij de afweging.


Andries van der Akker was een van de 6 genomineerden. Iedere genomineerde werd kort geintervieuwd , waarna de vakjury zich terugtrok voor wijs beraad. Na een muzikaal intermezzo werd de uitslag bekend gemaakt en werd Andries van der Akker uitgeroepen als winnaar en kreeg hij het groene lintje opgespeld.KERSTFEEST 2017

Op zondag 17 december 2017 hebben we in het kerkje van Nieuweschoot kerst gevierd. Het was een leuke bijeenkomst waar het geboorteverhaal werd verteldafgewisseld door hedendaagse muziek en traditionele kerstmuziek.

Buurtdichter Gerard heeft een gedicht voor gedragen met als thema" kerst in Nieuweschoot".

ds. Pieter Groen nam ons mee in een kerstoverdenking.

Muziekale begeleiding was van Thirza en Elise, Elske en Menno.

De organisatie was in handen van, Anina, Mirjam en Thirza.

Aansluitend hebben we gezellig met elkaar gesproken en genoten van een heerlijk buffet bij Heida ZatheKERST IN NIEUWESCHOOT

DE MENSEN ZITTEN BIJ ELKAAR IN DE KERK,

EN KIJKEN NAAR EEN LICHT EN DAT IS HEEL STERK.

EEN KIND IS GEBOREN OP KERSTNACHT,

DE ENGELEN ZINGEN' JA IEDEREEN MAG HET HOREN ' DE HEILAND IS ER DIE LANG WERD VERWACHT.

DE KERSTKLOKKEN BEIEREN DOOR DE NACHT,

EN IEDEREEN ZINGT OVER VREDE OF ZWIJGT ZACHT.

KERST IN NIEUWESCHOOT ER KLINKT EEN KOOR,

EN DAT HOOR JE DE HELE KERSTDIENST DOOR.

EEN KIND IS GEBOREN VOOR MIJ EN VOOR U,

EN VREDE ZIJ MET U.....VOOR ALLE MENSEN VOOR ALTIJD EN NU.


GEREARD ELFRINK

KERSTVERSIERING OP DE ROTSTERGAASTWEG. ENKELE BEWONERS VAN NIEUWESCHOOT ZIJN DE AFGELOPEN TIJD DRUK GEWEEST OM DE KERSTVERSIERING IN ONZE STRAAT VOOR TE BEREIDEN. EN ..............WEER MET EEN MOOI RESULTAAT.


Zaterdag 23 september, burendag

Op het erf van Jelmer en Mirjem Bakker waren de tenten opgezet. Het was prachtig weer en veel Nijskoatters waren aanwezig. Voor de kleine kinderen een koe springkussen en voor de andere aanwezigen leuke gezelschap spellen. Het buffet en drinken was prima verzorgd en een ieder vermaakte zich goed. Om 21.00 uur  hebben enkele bewoners nog geholpen om alles weer op te ruimen


 Het kerkje van Nieuweschoot was op 9 september te bezoeken in het kader van het open monumentenweekend en Tsjerkepaad 2017. Op deze dag was er een expositie van amateurschilderclub De Munnik en beelden van Janny van Leeuwen. Ondanks dat het een regenachtige dag was zijn er toch ruim honderd bezoekers geweest.HET BOSFEEST

Een kampvuur brandt in het bos,

kinderen spelen om het vuur, ze spelen er op los.

Mensen hebben plezier,

en ze drinken graag een potje bier.

Ergens in een hoek speelt wat muziek,

en de melodie is melancholiek.

Een pilsje is niet duur,

de maan schijnt er van uur tot uur.

Ja bosfeest anno 2017 wordt een heel mooi feest,

en ik denk, ben blij dat ik er weer bij ben geweest.


             GERARD ELFRINK

Onder mooie weersomstandigheden vond op zaterdag 15 juli 2017 het traditionele bosfeest plaats.

Het bosfeest werd s'middags geopend door de jeugd. maar liefst 16 kinderen hadden zich opgegeven voor de activiteiten. Onder de bezielende leiding van Anina Westra en Rianne Swieringe vonden diverse activiteiten plaats zoals waterspel, cake versieren, kleden intekenen en verven.

In de namiddag vond de fietstocht/huifkartocht plaats door Oranjewoud. Beide tochten eindigden in het bos van Sjirk en Tine Yntema, waar traditioneel het bosfeest plaats vindt. Ruim 80 inwoners kwamen hier bij elkaar en genoten onder het genot van een hapje en een drankje van het muziekale optreden van Lammert Mink.

Dit 1e deel van de avond werd afgesloten met een buffet en verloting.
Na de verloting was het tijd voor een optreden van de FRG-band. Een gelegeheidsband die ontstaan is in het kader van de reunieOudeschoot. FRG staat voor (F)rans van Terwisga, (R)inke Brandenburg en (G)errit Jansen. Alle drie geboren in Oudeschoot en muzikant. De boodschap van de band is gemeenschapszin, we moeten weer klaar staan voor elkaar. Prachtige nummers werden er door de FRG band gespeeldo.a. de Reuny. met dit nummer zijn ze via Omrop Fryslan doorgedrongen tot in Amerika en Australie.Een geslaagd optreden.


De cover band DICE sloot het bosfeest af. Deze band bestaande uit jonge enthousiaste musici, waaronder dorpsgenoot Gert Jan Swieringa, bracht de inwoners tot in de late uurtjes op de dansvloer. Het bosfeest werd met het nummer Radar Love afgesloten. Nieuweschoot kijkt terug op een prachtig bosfeest 2017


Zie voor meer foto's op :  https:youtu.be/mwF9MMdjsOQ  

Deze foto's zijn gemaakt door Menno Dijkstra


GROENMARKT 20 mei 2017

De groenmarkt is al meer dan 10 jaar de gezelligste markt op tuingebied.

Groot aanbod van alles wat er groeit en bloeit in de tuin, zoals vaste planten, 1- en 2 jarige planten, bol- en knolgewassen, groenteplanten etc.

Tuingereedschap, tuinmeubelen, manden van wilgentenen, terra cotta.

Kruidenthee, jam honing. 

Bloemstukken

Dodenherdenking 4 mei 2017

De avond begon met muziek van Advendo 0m 19.30 uur en was met 10 personen aanwezig.

Het is altijd mooi om deze herdenking met zoveel buurtgenoten ( ongeveer 65 ) bij ons kerkje in Nieuweschoot mee te maken. Een mooi bloemwerk in de kleuren rood, wit en blauw was verwerkt in enkele kransen , gemaakt door buurtgenoten.

Gerda Kalsbeek, voorzitter van plaatselijk Belang, heet een ieder welkom. Zij geeft een overdenking over 4 mei en leest een prachtig gedicht voor, gemaakt door Gerard Elfrink, over de tweede wereld oorlog. In de overdenking staan we stil bij alle mensen die een dierbare moesten missen tijdens oorlog of vredesmissie. We staan stil bij vrede en vrijheid, dat wij hier kennen in Nederland.

Na het klokluiden, de lastpost en de twee minuten stilte , zingen we gezamelijk het Wilhelmus. Terwijl Advendo nog enkele liederen speelt gaat iedereen huiswaats.


             OORLOG 40-45


De lucht kleurt rood van het vuur.

en ergens hoor je kanonnen en mitrailleur vuur.

Nederland werd bezet,

maar er kwam algauw verzet.

De Duitsers voerden razzia's uit,

want de joden en zigeuners moesten eruit.

Ze werden in wagons naar Dachau en Auswitz vervoerd,

In concentratiekampen werd hen de mond gesnoerd.

In de hongerwinter moest men bloembollen eten en soms ook uit vuilnisemmers uit de schuur,

Een brood kopen was veel te duur.

En overal hingen bordjes voor joden verboden,

was je niet joods dan mocht je binnen komen.

Maar mer de komst van de Engelsen en de Canadezen wer Nederland weer vrij,

En daarom vieren we nu 5 mei.

         

                          GERARD ELFRINKBurendag 2016

Op zaterdag 24 september was de landelijke burendag. Ook Nieuweschoot deed weer mee dit jaar. Het thema van deze dag was: 'Samen' - voor Nieuweschoters, door Nieuweschoters.

De burendag vond dit jaar plaats op het terrein van Brasserie 'De Stal'. Daar hadden Dirk-Jan en Anina en Ferencz en Valerie een talentenveiling georganiseerd. Nieuweschoters konden van te voren opgeven welk talent ze hadden. Dit werd deze dag geveild. Taarten gebakken, auto's wassen, een pianoconcert, een taxirit en wat al niet meer; het werd allemaal ingebracht door Nieuweschoters en andere Nieuweschoters konden aangeven wat ze hiervoor over hadden. De opbrengst was voor een goed doel. Tijdens en na afloop van deze gezellige activiteit mocht iedereen zijn/haar eigen pizza bakken onder deskundige begeleiding van Ferencz. Een geslaagde activiteit!

Bekijk hier alle beelden van deze dag

Bosfeest 2016

Op zaterdag 9 juli 2016 werd het jaarlijkse bosfeest gehouden in het bos van IJntema in Nieuweschoot. Er werd begonnen met een fietstocht waarna het feest losbarstte voor jong en oud met lekker eten en lekkere drankjes en met afwisselende muziekoptredens.


Kerstsamenzijn in Heida Zathe

Aansluitend op de kerstviering in het kerkje op zaterdag 19 december was er een gezellig samenzijn in Heida Zathe bij de familie Ots.

De schuur was voor de gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle ruimte. Met koffie, thee, warme chocolademelk en een stukje banket werden de gasten verwelkomd. De meesten hadden de viering bijgewoond in het kerkje en waren wel toe aan iets lekkers.

Rond de klok van 19.00 uur werd het stamppotbuffet geopend en was er patat en kipnuggets voor de kids.


Bekijk hier alle 28 foto's

Kerstviering in het kerkje

Zaterdagmiddag 19 december 2015 was de jaarlijkse kerstviering in het kerkje van Nieuweschoot.

Met medewerking van de kinderen, het speciaal samengestelde ‘Nijskoatter Koar’, ds. Groen en anderen werd het een zeer geslaagde middag.

Gerard Elfrink droeg twee gedichten voor uit eigen werk.

Bekijk hier de foto impressie + beide gedichten [7 stuks]


Showdagen bij Van der Molen

Sinds afgelopen zomer is Van der Molen subdealer van het merk Claas. Vrijdag 18 en zaterdag 19 december werden alle relaties uitgenodigd op de showdagen om onder het genot van een hapje en een drankje het bedrijf te bekijken. Dat Van der Molen ook veel klanten heeft in Nieuweschoot bleek wel uit het aanwezige aantal Nijskoatters.

Bekijk hier de foto impressie [15 stuks]

Kerstversiering in Nieuweschoot

De bloemencommissie is druk in de weer geweest. Wat is Nieuweschoot weer mooi versierd! Kerstbomen met versiering en echte verlichting bij de beide ingangen van het dorp en prachtige bloembakken.

Aan de lantaarnpalen hangen prachtig versierde kersttakken. Daar is weer heel wat energie ingestoken.

Bloemencommissie bedankt!


Bekijk hier alle kerstversieringen [14 stuks]


Sint Maarten optocht 2015

11 november was de dag dat de kinderen van Nieuweschoot weer met hun lampions door het dorp liepen. 

Zoals ieder jaar een leuke happening. 14 kinderen liepen dit jaar mee in de optocht.


Bekijk hier alle foto's [9 stuks]

Reisje Nieuweschoot

Vrijdag 6 november 2015 organiseerde Plaatselijk Belang een busreis naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Ca 40 personen waren aanwezig.

Wat fijn dat we een inwoner op de buurt hebben die in het bezit is van een bus. Dus mooi op eigen terrein in- en uitstappen. Jan bestuurde de bus met grote verve. Zelfs alle moeilijk begaanbare paadjes van de rondtoer op het gevangenisterrein gingen zeer soepel. Voor de heen en terugweg had Jan een prachtige route uitgekozen in een prachtig herfstlandschap.

‘s Ochtends was er een gids in de bus die veel vertelde over de omgeving van de gevangenis. Na een uitgebreide lunch was er een rondleiding in het museum zelf.

Deze bijzondere dag werd afgesloten met koffie en gebak bij Van der Valk in Wolvega.


Bekijk hier alle foto's [40 stuks]

Burendag 2015

Zaterdag 26 september 2015 vierde ook Nieuweschoot Burendag. Een speciale commissie had een leuk programma samengesteld met een bijzondere onthulling!

Lekker eten en gezellig samenkomen was het uitgangspunt. Maar iedere aanwezige was van te voren gevraagd een boek mee te nemen. Waar dit voor nodig was, werd duidelijk tijdens de onthulling van 'It Smûke Boeke Hoekje', zeg maar een kleine bibliotheek voor eigen dorp!

Een leuk initiatief!


Bekijk hier alle beelden van deze dag


Bekijk hier het algemene flimpje: 10 jaar Burendag

Bosfeest 2015

Het bosfeest stond dit jaar in het teken van de bevrijding. De activiteitencommissie was goed bezig geweest om een geweldige ambiance te creëren.

Na een optocht met echte legervoertuigen door Nieuweschoot, werden deze voor nadere bezichtiging gestald aan de rand van het bos.

Aansluitend gaf Jeen Landman een uiteenzetting over Nieuweschoot in de oorlogsjaren. Hiermee was de aftrap van het bosfeest 2015 een feit en kon er lekker gefeest en gegeten worden.

Een echte band, lekker eten van slager Zijlstra en een leuke sfeer maakten het bosfeest weer tot een groot succes!


Bekijk hier alle foto's [96 stuks]


Bekijk hier een filmpje op YouTube [1:19 minuten]