Beleef Nieuweschoot

nieuweschoot.info

Verenigingen / commissies

Nieuweschoot is een actief dorp. Ieder jaar worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Het bosfeest is een jaarlijkse traditie en brengt altijd veel gezelligheid met zich mee. ’s Middags voor de jeugd en ’s avonds voor de volwassenen, met een hapje en drankje en muzikale ondersteuning. Sinds 2009 doet Nieuweschoot ook mee aan de nationale burendag, een jaarlijks terugkerend ritueel in september. Op 11 november vindt de lampionoptocht plaats. Kinderen tot 12 jaar lopen in een optocht al zingend langs de huizen voor snoep. In december is er dan de kerstviering in het kerkje. Verschillende Nieuweschoters laten hun muzikale talenten zien, afgewisseld met een kerstverhaal, een kerststukje en andere kerstoptredens. Aansluitend vindt het stamppotbuffet plaats. Daarnaast zijn er nog meerdere activiteiten te beleven. Op de agenda worden de meest recente weergegeven. Wat in Nieuweschoot opvalt zijn de plantenbakken aan de lantaarnpalen. De bloemencommissie is bezig dit ieder jaar weer vorm te geven. Nadat de narcissen zijn uitgebloeid, worden de geraniums geplant, die tot in het najaar zorgen voor een frisse blik. In december worden er kerstukjes opgehangen. Veel mensen denken bij Nieuweschoot ook aan de voetbalclub. De voetbalclub draagt de naam nog wel, maar is niet meer in het dorp gevestigd. Hierdoor is de binding tussen het dorp en de club in de loop der jaren minder geworden.

Plaatselijk Belang Nieuweschoot

Statuten Plaatselijk Belang Nieuweschoot.

Secretariaat

Mw. T. Vogel (Tine)
Rotstergaastweg 73-A, 8452 LB Nieuweschoot
Telefoon (0513) 633 189
E-mail pb@nieuweschoot.info

Banknummer Plaatselijk Belang : NL61INGB 0677320434

Samenstelling bestuur Plaatselijk Belang

Gerda Kalsbeek, voorzitter
Tine Vogel, secretaresse
Arjan Bakker, penningmeester
Wijbo de Boer Geerligs, lid
Wupkea Ots, lid

Activiteitencommissie

Contactpersoon

Mw. D. Bosma (Dieuwke)
Rotstergaastweg 40-C, 8452 LB Nieuweschoot
Telefoon (0513) 632 642
E-mail : dieuwke_bosma@hotmail.com

Leden Activiteitencommissie

Jelmer Bakker

Yke Bokma

Siebren Bosma

Henk Swieringa

Anina Westra

Wilmar Zijlstra
Bloemencommissie

Contactpersoon

Mw. A. Bakker (Adri)
Rotstergaastweg 57, 8452 LA Nieuweschoot
Telefoon (0513) 636 259

Oud papiercommissie

Contactpersoon

Dhr. F. van der Meer (Franke)
Oudeschoot
Telefoon (0513)
E-mail:

Leden Oud papiercommissie Nieuweschoot

Andries v.d. Akker
Rinke Brandenburg
Rein IJntema

Webredactie

Contactpersoon


Mevr. Dieuwke Bosma
Rotstergaastweg 40 c, 8452 LB, Nieuweschoot
Telefoon (0513)632642
E-mail dieuwke_bosma@hotmail.com

Kopij voor deze website mailen naar: mail@nieuweschoot.info


VV Nieuweschoot

Op 14 september 1946 begon in Nieuweschoot de voetbalvereniging Nieuweschoot. De leden kwamen uit het dorp en naaste omgeving. Door het gratis beschikbaar stellen van een stuk land van veehouder Gaastra kon er gespeeld worden. Dat is de basis van het ruim 48-jarig bestaan van de v.v. Nieuweschoot. Hetzelfde jaar vond de inschrijving plaats bij de KNVB. Er werd begonnen met de volgende clubkleuren: wit shirt met zwarte kraag, zwart broekje en zwarte kousen met witte rand. Men startte met 35 leden. De senioren betaalden een kwartje en de welpen een dubbeltje contributie per maand. Er werd gestart in de 3e klasse van de FVB. In 1951 werd er al 1e klasse FVB gespeeld en in 1958 werd het eerste elftal kampioen en promoveerde naar de 4e klasse van de KNVB.


In de beginjaren kreeg men voetbalschoenbonnen aangeboden. Deze waren voor de eerste elftalspelers en die mochten er alleen gebruik van maken als de oude voetbalschoenen werden afgestaan aan de tweede elftalspelers. In 1956 waren er 47 leden, onderverdeeld in twee seniorenelftallen en één B-juniorenelftal. De contributie bedroeg fl. 0,75 voor senioren en fl. 0,50 voor de junioren per maand. In dit jaar begon ook de toto te draaien.

In 1962 telde de vereniging 140 leden en 40 donateurs. In 1963 ging veel belangrijk materiaal door brand verloren. In 1969 ging het eerste elftal naar Denemarken en won door zelfs een wedstrijd tegen een Russische ploeg. Er werd inmiddels in een wit shirt met een zwarte V gespeeld. In 1969/1970 werd de eigen accommodatie te klein en werd de v.v. Nieuweschoot medegebruiker van sportpark 'De Akkers' waar Heerenveense Boys hun thuishonk had. In die periode kwam ook het zaalvoetbal van de grond. De eerste competitieopzet in Friesland dateert uit het seizoen 1970/1971. Dertig seniorenteams schreven in voor de competitie die toen nog alleen in Harlingen en Heerenveen werd gehouden. Het leverde twee kampioenen op: Nieuweschoot en het Harlinger Exstador. Exstador was de eerste, en lange tijd de enige specifieke zaalvoetbalvereniging in Friesland. De 'verdwaalde voetballertjes' wonnen toen nog en werden in 1971 kampioen van Friesland. Een jaartje later prolongeerde Nieuweschoot de titel, met grote overmacht eigenlijk, de reserves van Nieuweschoot werden tweede. Het succes ging nog verder. Nieuweschoot werd ook noordelijk kampioen.

In 1975 was er dan eindelijk een eigen sportcomplex op De Greiden, met een eigen clubhuis en met vijf velden. Er werd gestart met nieuwe clubkleuren: een rood shirt met witte mouwen, een witte broek met rode biezen en rode kousen. De voetbalvereniging breidde heel snel uit. Dat kwam door de nieuwbouwwijken waar veel jonge gezinnen gingen wonen. In 1978 werd daardoor het 200ste jeugdlid ingeschreven. In 1986 telde de v.v. Nieuweschoot 400 leden en 60 donateurs. De zaalvoetbalafdeling startte met een tweede team.

Na een paar moeilijke seizoenen zijn er inmiddels weer ruim 320 leden, onderverdeeld in 19 elftallen/ teams. Dat v.v. Nieuweschoot een vereniging van betekenis is, mag blijken uit het feit dat her en der in het land mensen rondlopen, die iets met de v.v. Nieuweschoot te maken hebben gehad, zoals de uitstekende trainers Atte Bouma, Foppe de Haan (SC Heerenveen / Nederland 20jr.) en Hans Westerhof, maar ook spelers als Maarten de Jong (ex-speler SC Heerenveen). Verschillende jeugdspelers komen in de Friese jeugdselectie uit en sommigen halen zelfs de nationale selectie en worden ontdekt zoals Lloyd Kammeron.

Alle informatie rondom de voetbalclub op www.vvnieuweschoot.nl.

Sidebar

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam.

Main content

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus.