Dinsdagavond 25 februari 2025 was er bij de familie Ots een herhalingscursus van de AED (Automatische Externe Defibrillator) voor cursisten uit Nieuweschoot. Zij hebben al eerder een AED-training gehad. Het is belangrijk om dit jaarlijks te herhalen zodat zij goed getraind blijven.
De avond begon met het theoriegedeelte. Hierin werd besproken wat je doet als je iemand op straat of in het bos bewusteloos aantreft en wat dan de vervolgstappen zijn. Ook werden er ervaringen onderling besproken.
Hierna volde de praktijkoefeningen. Hoe reanimeer je, hoe geef je effectief mond-op-mond beademing en hoe sluit je de AED aan.
Ingrijpend
De cursusleider vertelde dat het belangrijk is dat als je deze cursus hebt gedaan je je dan ook kunt aanmelden in de app mijnHartslagnu. Je moet wel een weloverwogen keuze maken, omdat het reanimeren ook best impact kan hebben op je leven. Want zodra er een oproep komt, betekent dit dat je zo snel mogelijk de AED ophaalt en naar de plaats van de oproep toegaat. Je weet dan niet hoe en wat je aantreft. Wel weet je dat hetgeen je in de AED-training hebt geleerd op zo’n moment kunt toepassen. En deze handelingen kunnen zeer waardevol en zelf levensreddend zijn.
Meld je aan
Per AED zijn er 30 mensen nodig die geschoold zijn. Daarom een oproep aan dorpsbewoners om zich ook aan te melden als burgerhulpverlener en een reanimatie/AED cursus te volgen!
Als je dit zou willen, dan kun je je aanmelden bij Jurjen Apol of Mirjam van Leeuwen-Bakker. Hun contactgegevens zijn op te vragen bij Plaatselijk Belang Nieuweschoot via het secretariaat.
Wat is een AED
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok
Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.
- Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
- Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden en halen de AED op.